Парадоксально, але факт: в природі багато солодких продуктів. Але при цьому постійно синтезуються і винаходяться нові цукрозамінники - речовини, у багато разів за солодощі перевищують природні джерела. Для чого це робиться? По-перше, в пошуку безпечних продуктів, які дозволяють знизити масу тіла комфортно і без наслідків. Другий привід - уникнути набору зайвої ваги, пов'язаного з неправильним харчуванням. Всі знають, що основним джерелом жирів, особливо в умовах гіподинамії, або зниженої фізичної активності, є швидкі вуглеводи. Солодощі і звичайний цукор - це лідери по швидкості переходу в жирову тканину. Необхідні цукрозамінники і пацієнтам, що страждають цукровим діабетом та високим ризиком серцево-судинних захворювань. Солодкі природні продукти здатні значною мірою збільшувати апетит, це веде до переїдання, і вони сприяють набору маси тіла.
Джерело:
https://expertology.ru/10-luchshikh-zameniteley-sakhara/
Парадоксально, але факт: в природі багато солодких продуктів. Але при цьому постійно синтезуються і винаходяться нові цукрозамінники - речовини, у багато разів за солодощі перевищують природні джерела. Для чого це робиться? По-перше, в пошуку безпечних продуктів, які дозволяють знизити масу тіла комфортно і без наслідків. Другий привід - уникнути набору зайвої ваги, пов'язаного з неправильним харчуванням. Всі знають, що основним джерелом жирів, особливо в умовах гіподинамії, або зниженої фізичної активності, є швидкі вуглеводи. Солодощі і звичайний цукор - це лідери по швидкості переходу в жирову тканину. Необхідні цукрозамінники і пацієнтам, що страждають цукровим діабетом та високим ризиком серцево-судинних захворювань. Солодкі природні продукти здатні значною мірою збільшувати апетит, це веде до переїдання, і вони сприяють набору маси тіла. Можна повністю відмовитися від цукру і перейти на його замінники? Так, можна. Сучасна хімічна і харчова промисловість виробляє велику кількість різних замінників цукру, як натуральних, так і штучних.
Джерело:
https://expertology.ru/10-luchshikh-zameniteley-sakhara/
Парадоксально, але факт: в природі багато солодких продуктів. Але при цьому постійно синтезуються і винаходяться нові цукрозамінники - речовини, у багато разів за солодощі перевищують природні джерела. Для чого це робиться? По-перше, в пошуку безпечних продуктів, які дозволяють знизити масу тіла комфортно і без наслідків. Другий привід - уникнути набору зайвої ваги, пов'язаного з неправильним харчуванням. Всі знають, що основним джерелом жирів, особливо в умовах гіподинамії, або зниженої фізичної активності, є швидкі вуглеводи. Солодощі і звичайний цукор - це лідери по швидкості переходу в жирову тканину. Необхідні цукрозамінники і пацієнтам, що страждають цукровим діабетом та високим ризиком серцево-судинних захворювань. Солодкі природні продукти здатні значною мірою збільшувати апетит, це веде до переїдання, і вони сприяють набору маси тіла. Можна повністю відмовитися від цукру і перейти на його замінники? Так, можна. Сучасна хімічна і харчова промисловість виробляє велику кількість різних замінників цукру, як натуральних, так і штучних.
Джерело:
https://expertology.ru/10-luchshikh-zameniteley-sakhara/
Парадоксально, але факт: в природі багато солодких продуктів. Але при цьому постійно синтезуються і винаходяться нові цукрозамінники - речовини, у багато разів за солодощі перевищують природні джерела. Для чого це робиться? По-перше, в пошуку безпечних продуктів, які дозволяють знизити масу тіла комфортно і без наслідків. Другий привід - уникнути набору зайвої ваги, пов'язаного з неправильним харчуванням. Всі знають, що основним джерелом жирів, особливо в умовах гіподинамії, або зниженої фізичної активності, є швидкі вуглеводи. Солодощі і звичайний цукор - це лідери по швидкості переходу в жирову тканину. Необхідні цукрозамінники і пацієнтам, що страждають цукровим діабетом та високим ризиком серцево-судинних захворювань. Солодкі природні продукти здатні значною мірою збільшувати апетит, це веде до переїдання, і вони сприяють набору маси тіла. Можна повністю відмовитися від цукру і перейти на його замінники? Так, можна. Сучасна хімічна і харчова промисловість виробляє велику кількість різних замінників цукру, як натуральних, так і штучних.
Джерело:
https://expertology.ru/10-luchshikh-zameniteley-sakhara/
Можна повністю відмовитися від такого звичного нам цукру і перейти на його замінники? Так, можна. Сучасна промисловість пропонує досить багато цукрозамінників. Умовно їх можна розділити на дві великі групи - справжні замінники цукру беруть участь в обміні речовин і інтенсивні підсолоджувачі, які не включаються в метаболізм і обмінні процеси в організмі і легко виводяться з нього.
Найбільш відомими замінниками цукру, що відносяться до першої групи, є фруктоза, Фруктоза широко зустрічається в природі в різних ягодах, фруктах і солодких овочевих культурах. Глікемічний індекс фруктози всього 19 одиниць проти 100 одиниць у глюкози. Фруктоза, якщо додати її в кондитерські вироби, десерти, не тільки економить кількість цукру, але і робить смак продуктів більш інтенсивним і приємним. З природних цукрів це самий солодкий продукт, і він метаболізується в організмі при її вживанні в незначних кількостях без участі інсуліну.
Эритрит виробляють з крахмалсодержащего сировини, найчастіше кукурудзи. Він має солодкість 60-70% від солодощі цукру, тому використовувати його потрібно трохи більше, ніж звичного нам цукру, але при цьому енергетична цінність эритрита близька до 0. Це пояснюється тим, що молекули эритрита дуже маленькі, швидко всмоктуючись у кишечнику в кров вони майже відразу ж виводяться з організму нирками.
Сорбіт – далекий родич етилового спирту, виробляють з кукурудзяного крохмалю. Сорбіт засвоюється організмом, хоча і має низький рівень калорійності – всього 9 одиниць глікемічного індексу.
Ксиліт - це родич сорбіту, і молекула ксиліту коротше молекули сорбіту лише на один атом вуглецю, представляючи собою пятиатомный спирт. Виробляють його в промисловості хімічним шляхом, з різних відходів сільського господарства, і навіть з деревини. Тому ксиліт є недорогим замінником Ксиліт не такий солодкий, як фруктоза, але і не такий калорійний. Глікемічний індекс ксиліту всього лише 7 одиниць. Порівняно з цукром він містить практично вдвічі менше калорій, і активно застосовується у людей з надмірною масою тіла та цукровим діабетом. Він не викликає карієс, і входить в склади для виготовлення жувальних гумок. Цінною властивістю ксиліту буде збереження солодощі при нагріванні, і він широко використовується для виробництва різних сортів спеціальної випічки для повних людей і діабетиків.
Найбільш поширеними цукрозамінниками, относящимеся до другої групи є сукралоза, аспартам, цикламат, неотам і стевія. Всі вони набагато солодше цукру, але при цьому мають досить високу вартість. До цієї групи замінників цукру відносяться синтетичні засоби, за винятком стевії. Але головне, що всі представники цієї групи не метаболізуються в організмі, і не вбудовуються в процеси обміну вуглеводів, або в інші біохімічні цикли. Це дозволяє широко застосовувати їх в різних дієтах зі зниженою калорійністю, для схуднення, а також для профілактики набору ваги.