Кероб
Що таке кероб?
Кероб - це солодкий порошок з м'якоті плодів (стручків) ріжкового дерева, які мають дуже солодку (50% цукрів) і соковиту м’якоть.
За смаком він нагадує какао-порошок, тільки дуже солодкий, має злегка терпкий гіркуватий присмак.
Корисні властивості і склад кэроба
На відміну від какао-бобів, кероб солодкий сам по собі і не вимагає при приготуванні солодощів додавання рафінованого цукру.
Кероб містить багатий набір вітамінів і мінеральних речовин. Кероб на 8% складається з протеїну і містить вітаміни А, В, В2, В3 і D. У ньому міститься багато кальцію, фосфору, калію і магнію.
НА відміну від кави і какао, кероб не містить кофеїну і теоброміну, які є в шоколаді, які викликають звикання і алергію.
Кероб має низький глікемічний індекс, тому рекомендується як замінник какао і цукру (шоколаду) хворим на цукровий діабет і людям з надмірною вагою.
Кофеїн і теобромін є стимулянтами. Кофеїн впливає прямо на мозок, стимулюючи почуття, натхнення і пильність. Кофеїн може передаватися з грудним молоком, вагітним жінкам рекомендується утриматися від прийому кофеїну. Кофеїн має болезаспокійливі властивості, але також має побічні ефекти: неспокій, нервозність, нудота і почастішання серцебиття. Він діє як сечогінний засіб, що призводить до надмірного виведенню з організму вітамінів В і С. Кофеїн стимулює вивільнення запасів енергії тіла. Цукру різко надходить у кров, що призводить до діабету і ожиріння.
Продукти з кэроба позбавлені цих недоліків при збереженні високих смакових якостей.
В кэробе відсутня фенилтиламин, який викликає мігрень, і фромамин, який крім мігрені викликає алергію. Кероб добре сприймається дітьми, особливо тими у кого алергічна реакція на какао боби і шоколад.
В кэробе немає щавлевої кислоти, яка блокує засвоєння організмом кальцію і цинку. Наявність щавлевої кислоти в шоколаді також одна з причин причин виникнення подросковых прищів. Крім того, кероб сприяє виведенню токсинів з організму.
В будь-якому кулінарному рецепті можна замінити порошок какао на кероб.
Застосування кэроба в кулінарії
Порошок кэроба можна використовувати замість какао в співвідношенні один до одного.
Кероб, аналогічно шоколаду, можна розтопити і розлити у форми, хоча результат не буде мати таку ж гладку і блискучу поверхню.
Кероб можна використовувати в гарячих і холодних напоїв, пудингах, в якості ароматичної обсипання для кулінарних виробів.